Historie van de Baarnse Muziekkring

De Stichting De Baarnse Muziekkring (BMK) werd op 29 juni 1967 opgericht op initiatief van enkele inwoners van Baarn. In de eerste jaren beperkten de activiteiten zich tot het coördineren van wat er in Baarn op het gebied van klassieke muziek plaats vond: de concerten van koren en muziekgezelschappen, waaronder het Nederlands Kamerkoor en het Utrechts Symfonie orkest. Daarnaast werden enkele kamermuziekavonden georganiseerd in het bekende kasteel Groeneveld. De belangstelling was onverwacht groot. Het bestuur, onder de bezielende leiding van voorzitter Anton Hooijdonk zorgde voor een hoge kwaliteit van de muziek en van de uitvoerenden. Al gauw ontstond een enthousiaste kring van concertbezoekers.

Naast de kamermuziekconcerten werden er ook nog een Jeugd-dierendagconcert, een blazersfestival en een promenadeconcert georganiseerd. Een aantal jaren kende de muziekkring zelfs een amateur- kamermuziekdag, waarbij kamermuziekensembles en koren twintig minuten konden optreden in diverse zalen van kasteel Groeneveld. Aan de traditie van deze dag is een einde gekomen, omdat een dergelijke activiteit niet meer paste in het beleid van kasteel Groeneveld.
Gedurende een tweetal restauraties van kasteel Groeneveld, begin jaren tachtig en van 2011 tot 2012, werden de concertactiviteiten verplaatst naar het “Witte Kerkje” in het centrum van Baarn en naar de Paaskerk, waar de muziekkring gastvrij werd ontvangen. Het publiek bleef zeer trouw en in ruime mate toestromen. Na de eerste restauratie keerde de Baarnse Muziekkring in 1982 terug op het kasteel en ook weer in de herfst van 2012 na de tweede renovatie. Het is steeds weer opnieuw genieten in een stijlvolle omgeving van de prachtige concertzaal waar immers de muziek zo bijzonder tot haar recht komt.
Sindsdien verzorgt de Baarnse Muziekkring de bekende series concerten op de zaterdagavond en de zondagmiddag.
Onze programmamakers, Tom Tulen en Jan Wijn weten als geen ander een aantal al gevestigde en bekende musici aan te trekken voor de zaterdagavondconcerten en jong talent voor een uur muziek op de zondagmiddagen. Vele, nu zeer bekende musici, hebben aan het begin van hun loopbaan gespeeld in een concertserie van de Baarnse Muziekkring, waaronder Janine Jansen, Liza Ferschtman, Paolo Giacometti, Ronald Brautigam, Wibi Soerjadi, Christianne Stotijn, Arthur en Lucas Jussen en Hannes Minnaar.