zondag 7 oktober 2018, 12:00 uur


ALTANTIC TRIO
Prachtig homogeen: drie harten één ziel

Dit pianotrio bestaat uit Janneke van Prooijen, viool, Ansfried Plat, cello, en Bas Verheijden, piano.

Het Atlantic Trio is opgericht in 2003. Een belangrijke doelstelling van het trio is het programmeren van meesterwerken van onbekende componisten. Zo zetten zij componisten als Chaminade, Gernsheim, Juon en Taneyev in de afgelopen jaren weer op de kaart. Maar daarnaast spelen zij natuurlijk ook de meer bekende composities voor pianotrio.

Het trio heeft een aantal cd’s uitgebracht: in 2008 een cd met werken van Taneyev en Mendelssohn, in 2010 de cd “Traces of Brahms” en in 2015 de cd “Le Salon de Chausson” met pianotrio’s van Chausson en Chaminade. In september 21015 verscheen van hun verder een cd met teruggevonden muziek van Charles Beckland, de overgrootvader van Tijl Beckland (“Tiende van Tijl”).

De leden van het Atlantic Trio kregen allen hun opleiding in Nederland. Behalve met het Atlantic Trio musiceren ze ook nog in andere ensembles. Zo speelt Ansfried Plat in het Radio Filharmonisch Orkest en treedt hij op als solist in bijvoorbeeld het dubbelconcert van Brahms. Janneke van Prooijen maakt o.a. deel uit van het Prisma Strijktrio en de Lisa Jacob's & String Soloists en heeft als gast meegespeeld met het Doelen Kwartet en het Metropole Orkest. Bas Verheijden treedt op met Maarten Koningsberger, maar geeft ook solorecitals. Verder geeft hij voorstellingen met de schilder Michiel Kranendonk: “Schubert & Schilderijen”.

Op het programma in oktober 2017 staan
- L. van Beethoven: Variaties over “Ich bin der Schneider Kakadu”, op. 121
- J. Brahms: Andante con moto uit Piano Trio, op. 87
- F. Gernsheim: Piano Trio Nr 2, op. 37