Concert, zondag 1 december 2019, 12:00 uur


MAYA FRIDMAN, cello en HELENA BASILOVA, piano
Hypnotiserend, een prachtige présence

Maya Fridman en Helena Basilova zijn beide geboren in Rusland en verhuizen in hun jeugd naar Nederland.

Maya Fridman krijgt het eerste deel van haar opleiding in Rusland. Vanaf 2010 zet ze haar studie voort aan het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van Dmitry Ferschtman en ze voltooit deze met de aantekening cum laude. Maya houdt ervan om te experimenteren en treedt op in de meest uiteenlopende bezettingen. Een paar voorbeelden: optredens met pianist Daniël Kool, gitarist Harry Sacksioni, het Aeon Trio, het Noord Nederlands Toneel en solo in de bewerking voor muzikaal theater van de roman ‘de meester en Margarita’ van de Russische schrijver Bulgakov.
Ze heeft inmiddels drie cd’s uitgebracht die alle lovende kritieken krijgen. Zo wordt over haar laatste cd, een door haarzelf gemaakte bewerking van Prokofiev’s opera ‘De Vuurengel’, in Stereophile geschreven: ‘… the best chamber music I‘ve heard in 20 years’.

Ook Helena Basilova heeft inmiddels 3 cd’s op haar naam staan. De eerste met pianomuziek van Janáček; de tweede met werken van Scriabin (deze werd in Moskou gepresenteerd op de herdenking van diens sterfdag 100 jaar geleden). De derde tenslotte ‘Rendez-vous Russe’ is een cd waarop zij met saxofoniste Eva van Grinsven speelt. Hiermee wint zij een Echo Klassik Award in 2017.

Helena treedt graag buiten de gebaande paden. Zo maakt ze programma‘s waarin pianomuziek gecombineerd wordt met dichtkunst, theater, filosofie en ‘visual arts’ en treedt ze op met jazzmusici. Haar laatste project is het opnemen van muziek gecomponeerd door haar vader Alexander Basilov.
Eén van zijn werken staat ook op het programma in Baarn.

Maya en Helena voeren werken uit van:

L. Janáček

S. Lunyov

A. Basilov

D. Sjostakovitsj