Concert, zondag 15 november 2020


PIETER VAN LOENEN, viool, en TOBIAS BORSBOOM, piano

Pieter van Loenen won al op jeugdige leeftijd diverse prijzen, waaronder in 2010 de eerste prijs tijdens de nationale finale van het Prinses Christina Concours. Hij studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met een 10 met onderscheiding en ontving hiervoor de Fock-medaille voor het beste eindexamen. In 2019 won hij de Dutch Classical Talent Publieksprijs met een soloprogramma dat hij in alle grote zalen in Nederland uitvoerde.

Als solist treedt Pieter op met orkesten in binnen- en buitenland, waarmee hij onder meer de vioolconcerten van Beethoven, Paganini, Stravinsky en Berg speelt. Verder werkte hij samen met de Amsterdam Sinfonietta en met het Nationale Ballet, waar hij de eer had de muzikale hoofdrol te spelen in het eerste “virtual reality ballet” ter wereld.

Met Tobias Borsboom vormt hij een veelgevraagd duo.

Tobias Borsboom onderscheidt zich als één van de bekendste jonge pianisten met zijn fijnzinnige pianistische kwaliteiten en poëtische, kleurrijke interpretaties.

Hij voltooide in 2013 zijn masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2015 was hij winnaar van de Dutch Classical Talent Award. Verder was hij winnaar van onder meer het Prinses Christina Concours en de YPF Piano Competition.

Behalve als solist treedt Tobias ook veelvuldig op in diverse kamermuziekbezettingen o.a. met celliste Lidy Blijdorp, violist Piotr Jasiurkowski, celliste Pamela Smits en Pieter van Loenen. Ook werkt hij graag mee aan theaterproducties bijvoorbeeld de muziekvoorstelling voor kinderen “Meneer Tobias en het zwarte monster” en vertelconcerten “Zomerdag in Parijs”, “Mata Hari” en “De rechtvaardigen” met Lidy Blijdorp. Hij is verder oprichter en leider van de theatergroep “De Schubertianen” waarin de spelers in de huid kruipen van de artistieke vrienden van Schubert.

Op het programma staan werken van

I. Stravinsky

T. Takemitsu

F. Poulenc