Concert, zondag 29 november 2020


UTRECHT STRING QUARTET

EEVA KOSKINEN, viool, KATHERINE ROUTLEY, viool,
MIKHAIL ZENTSOV, altviool en SEBASTIAN KOLOSKI, cello,

De leden van het Utrecht String Quartet zijn Eeva Koskinen (Finland), Katherine Routley (Australië), Mikhail Zentsov (Rusland) en Sebastian Koloski (Duitsland). Het ensemble is opgericht in 1985 en heeft al vele jaren een internationale reputatie als een uitstekend, veelzijdig en dynamisch kamermuziekensemble. Het kwartet is veelvuldig te horen op concertpodia in binnen- en buitenland. Hun repertoire is breed en omvat niet alleen de bekende werken voor strijkkwartet, maar ook onbekende en vergeten werken. De leden van het kwartet zien het namelijk als hun missie om onterecht verwaarloosde componisten aan de vergetelheid te onttrekken. Zij hebben inmiddels veel van die werken op cd vastgelegd. In totaal produceerden zij 19 cd’s met muziek van Mossolov, Bosmans en Sweelinck, minder bekende werken van Britten en de complete werken voor strijkkwartet van Glazoenov, Verhulst, Gretsjaninov. Lourié en Tsjaikovski.

In het voorbereidingstraject naar een eerste uitvoering benadert het kwartet de muziek als een raadsel dat moet worden opgelost. “Als we nieuwe muziek in handen hebben kunnen we niet wachten om die uit te proberen, te begrijpen, te ontdekken en ermee te spelen. We zoeken naar tempi, harmonieën en dynamiek. We discussiëren met elkaar, ontdekken en leren voortdurend”.

Het kwartet geeft ook les als Quartet-in-Residence aan het Utrechts Conservatorium en organiseert masterclasses en zo delen zij hun kennis, ervaring en passie met jonge musici.

Het Utrecht String Quartet voert werken uit van:

H. Bosmans

A. Webern

L. van Beethoven